Být hrdý na svou zem

Jestli patří něco ke znakům České státnosti, je to jistě Český lev. Dvouocasý, se zlatou korunkou na hlavě se začal objevovat už ve 13-tém století. Bílý na červeném pozadí ukazuje svou sílu a i když se neví, proč má vlastně dva ocasy, s vyplazeným jazykem je to symbol pro Čechy jak stvořený.

Oficiálně ho najdeme na malém i velkém znaku České republiky a neoficiálně ho najdeme v podstatě kdekoliv a kdykoliv, když pociťujeme národní hrdost a hlásíme se k češství.

český lev

Češi jsou národ fanoušků. Pokud se hraje mistrovství světa v hokeji, které se koná každým rokem, uvidíte na našich cestách auta, která budou mít zpětná zrcátka oblečená do barev státní vlajky. V hospodách i restauracích budou sedět všichni otočení k obrazovkám a v tričku s Českým lvem na hrudi budou do posledního dechu fandit našim hokejistům. Že takové tričko nebo mikinu ještě nemáte? No to je ale velká chyba! Napravit ji můžete třeba v army shopu, který oblečení s Českým lvem nabízí. Jak na tričku, tak na mikině můžete hrdě nosit náš státní symbol.

český lev

Pokud se našim hokejistům podaří postup ze základní skupiny, začnou se fanoušci shromažďovat na náměstích, kde jsou instalovaná projekční plátna a fandit tak může celé město společně.

Řada těch opravdu skalních fanoušků si zajede na šampionát osobně. Výhodou je, že se odehrává v Evropě a občas i v blízkém sousedním státě. Ale ani doprava letecky není pro tyto nadšence překážkou. Samozřejmosti je potom na stadioně státní vlajka nad hlavami fanoušků pro Český tým a trička v národních barvách opět se znakem Českého lva na hrudi. Vždyť i naši hokejisti jej mají na dresu a helmách. Měli bychom být hrdí na naši zemi, na naše tradice, i když jsme členy Evropské unie, stále jsme Česká republika a neměli bychom na to zapomínat. A nejde jen o fandění při hokeji, měli bychom se cítit Čechy v každém okamžiku.