Víte, jak vést dům?

Pokud bydlíte ve vlastním rodinném domku, v městském bytě nebo v podnájmu, nevíte nic o tom, co je to Společenství vlastníků bytových jednotek. To totiž musíte založit, pokud bydlíte v bytovém domě, kde je vícero vlastníků bytových jednotek. Pokud budete vlastnit všechny bytové jednotky, nemusíte Společenství vlastníků zakládat.

Založení Společenství vlastníků bytových jednotek vyplývá z Občanského zákoníku. Je zárukou, že všichni vlastníci bytových jednotek budou mít stejná práva, ale také povinnosti. To jim zaručují Stanovy Společenství, které si musí každé Společenství odhlasovat a které jsou uložené ve Veřejné sbírce listin, která je běžně dostupná na internetových stránkách.

dům

Že vám to připadá všechno moc složité? Je to docela pravděpodobné, protože v domě jen těžko bude bydlet někdo, kdo zná Občanský zákoník a kdo zná všechny jeho paragrafy, takže co teď? Pokud nevíte, jak založit Společenství vlastníků bytových jednotek, nevíte, jak sepsat Stanovy Společenství, a navíc nikdo z vlastníků nechce být ve výboru nebo dokonce být předsedou Společenství, máte jedinečnou možnost najmout si profesionály. Občanský zákoník dovoluje, že výbor Společenství, včetně jeho předsedy, nemusí tvořit pouze vlastníci bytových jednotek, může to být kdokoliv, komu vlastníci důvěřují a koho si pronajmou.

dům

Samozřejmě by profesionální předseda SVJ neměl být jen tak někdo, ale měl by to být profesionální pracovník například firmy Homepartner. Bude zárukou, že váš dům bude v dobrých rukou, ale hlavně že všechny dokumenty a všechny povinnosti, které Společenství vlastníků má, budou dodržené a splněné. A co teprve, když bude potřeba udělat na domě rekonstrukci? Víte jak se vypisuje výběrové řízení, jak se vyřizuje úvěr či stavení dozor? To vše vám profesionální předseda Společenství vyřídí k vaší spokojenosti a bez vaší zodpovědnosti.